torsdag 10. november 2011

Del 1: Vår ide

Ideen.

Vår ide er en form for ”minidrivhus”, altså et drivhus i lite format. Et lite drivhus som får plass i vinduskarmen eller på kjøkkenbenken- noe som gir mulighet for å dyrke noe eget hele året. I et land med lange, kalde vintre vil jo dette være ideelt, også i stor grad for de uten hage. Med tanke på fremtiden vil det også være aktuelt å tenke i enda større skala. Om man har en balkong eller mindre uteplass er det mulig å sette denne kassen ut med et tak som vil holde riktig temperatur for plantene. Denne miniatyrhagen kan være en slags kompensasjon for folk som savner en egen grønn flekk. Også nyttig for folk som er opptatt av sunn og fersk mat, eller vil videreformidle kunnskap om dyrking til barna sine.

living walls

Blåruss og avhengighet
I forbindelse med undersøkelsen når vi skulle ringe rundt og snakke med folk, fikk jeg kun snakket med en fra patentstyret. Hun påpekte at hvis man skal søke om patent, så gjald dette kun det tekniske. Og i søknaden skal beskrivelsen av produktets funskjon være såpass detaljert at det faktisk er mulig for den som leser å faktisk "lage" produktet. Det må altså være helt ferdigstilt. Man kan heller ikke offentliggjøre noe FØR man har søkt om patent.
For designbeskyttelse må man levere en egen søknad, for å evnt. beskytte utseendet på sitt produkt. 
Etterhvert som vi får utarbeidet vårt produkt vil begge deler være aktuelt. Det billigste er i første omgang desigbeskyttelse. Jeg prøvde å komme i kontakt med regnskogfondet for å forhøre meg om et eventuelt samarbeid, men her var ikke ansvarlige tilstede. Innovasjon Norge prøvde å sette meg over til en rådgiver, men heller ikke her fikk jeg kontakt.

Rolledefenisjon og inndeling.
Vi er to jenter på gruppa, meg (Anne), og Anne Guro. Vi har forsåvidt likeverdige roller i gruppa, vi prøver å samarbeide om alt vi jobber med, slik at vi begge har en oversikt, selv om vi fordeler oppgaver.

Vår plan er å alliere oss med noen som har mye av den kompetansen vi mangler. En eventuell investor som også kan fungere som mentor. På den måten kan vi begge være med i utviklingsprosessen og lære underveis, og finne våre roller etterhvert. Vi har også tenkt på å eventuelt lisensiere bort store deler av ideen, ettersom det krever endel kompetanse og fagfolk.


Ellers påpekte de andre gruppene flere andre punkter som også er viktig:
Kostnadene blir alltid høyere enn man tror, dette er det viktig å ta høyde for. Generelle kostnader som telefonregninger osv. Det er også en stor fordel å "kjenne" noen. Nettverk er viktig!
For å søke om støtte fra Innovasjon Norge må ideen være innovativ på et høyt nivå. 
Markedet er ikke alltid heller like stort som man tror, her er det viktig å ta seg god tid til å gjøre seg kjent med sin eventuelle kundemasse.Man kan også få rådgivning både hos private og i det offentlige.

Tilbakemeldinger:
Tilbakemeldingene jeg fikk på min fremføring i forhold til Anne Guros var at vi har tenkt litt forskjellig. Anne Guro tenker vel mer rettet mot bruk i hjemmet, og for privatpersoner, men jeg har sett for meg et noe større potensiale i ideen. Også det at vi kan koble det opp mot noe høyteknologisk etterhvert.


1 kommentar:

  1. Se disse linkene for produkter:
    http://www.hape-international.com/products/det/14/41/652/greenhouse
    http://baest.net/uk/floratube.html

    SvarSlett